Srpskih ratnika 24 / 71420 Pale   +387 57 200 410 / 931-012    +387 57 200 411     This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.    YouTube Channel 

 

Naš stručnjak iz oblasti termotehnike, direktor firme "Grijanjeinvest" d.o.o. Pale i asistent Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ljubiša Tanić je u Zdravstvenom centru u Valjevu održao predavanje na temu "Klimatizacija odjeljenja vantelesne oplodnje Zdravstvenog centra u Valjevu".

Diplomirani mašinski inženjer Ljubiša Tanić je govorio o klimatizaciji Centra za vantelesnu oplodnju, s obzirom na to da te prostorije imaju vrlo stroge zahtjeve u pogledu čistoće vazduha i održavanja odgovarajućih mikroklimatskih uslova (temperature i vlažnosti), a ključne prostorije su operaciona sala, prostorija za hirurško pranje ruku i laboratorija.

"Na osnovu arhitektonsko – građevinskog projekta adaptacije i zahtjeva iz tehnološkog projekta, projektovana su i izvedena dva nezavisna vazdušna sistema klimatizacije (jedan za OP salu i hirurško pranje ruku, drugi za laboratorije). Projektovane su i ugrađene klima komore odgovarajućeg sastava i kapaciteta koji omogućava da se i temperatura i vlažnost vazduha održavaju u željenim granicama tokom cijele godine. Oba sistema imaju tri stepena filtracije: na usisu svježeg vazduha (filter klase G4), na izlazu iz klima komore (filter klase F7) i na distributivnim elementima za ubacivanje vazduha (aposolutni, HEPA filter klase H14). Kako bi se štedila energija obje klima komore imaju glikolske rekuperatore toplote. Za snabdjevanje hladnom vodom predviđeni su rashladni agregati sa vazduhom hlađenim kondenzatorom, a snabdjevanje toplom vodom je iz postojeće kotlarnice", rekao je Ljubiša Tanić prilikom predavanja u Edukativnom centru, uz stručnu diskusiju o klimatizaciji jednog ovako specifičnog odeljenja.

Firma "Grijanjeinvest" Pale već preko dvadeset godina uspješno projektuje i izvodi termotehničke instalacije: klimatizaciju, grijanje i hlađenje. Preduzeće ima stalnu saradnju sa Katedrom za termotehniku Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Zajedno sa stručnjacima Mašinskog fakulteta Beograd i preduzećima "Simon" Valjevo i "MPG KGH" Beograd učestvuje u obnovi termotehničkih instalacija Svetog manastira Hilandara. U proteklih dvadesetak godina firma je predano radila na poboljšanju životnog standarda građana primjenjujući savremena, energetski efikasna dostignuća iz ove oblasti.